Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

Ο γάτος-πρόσφυγας που ταξίδεψε από το Ιράκ στη Λέσβο


Ο γάτος-πρόσφυγας που ταξίδεψε από το Ιράκ στη Λέσβο

Ο γάτος-πρόσφυγας που ταξίδεψε από το Ιράκ στη Λέσβο


ΞΑΝΑΒΡΗΚΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΕΤΡΑΜΗΝΗ «ΟΔΥΣΣΕΙΑ»

Η απίθανη ιστορία του συγκίνησε και κινητοποίησε χιλιάδες ζωόφιλους σε όλο τον κόσμο.

Ο Κουνκούς , ο κατάλευκος φουντωτός γάτος-πρόσφυγας από το Ιράκ, που ξαναβρήκε την οικογένειά του έπειτα από μια τετράμηνη «oδύσσεια» από τη Μοσούλη ως τη Νορβηγία, έγινε άθελά του το τετράποδο- σύμβολο του προσφυγικού δράματος στην Ευρώπη, αλλά και παράδειγμα ανιδιοτελούς προσφοράς εθελοντών που τον βρήκαν στη Λέσβο, τον περιέθαλψαν και τον επανέφεραν στην αγκαλιά της οικογένειάς του.
Η οικογένεια των Ιρακινών -η μητέρα με τα πέντε της παιδιά- έφυγε από τη Μοσούλη το περασμένο φθινόπωρο, προκειμένου να ξεφύγει από τα χέρια των τζιχαντιστών. Μαζί πήραν και τον Κουνκούς μέσα σε ένα φορητό κλουβάκι μεταφοράς κατοικιδίων. Στις αρχές Νοεμβρίου του 2015 έφτασαν στα τουρκικά παράλια απέναντι από τις βόρειες ακτές της Λέσβου και με πλαστική βάρκα πέρασαν στη Σκάλα Συκαμινιάς. Ηταν η εποχή της μεγάλης έξαρσης της προσφυγικής κρίσης και το νησί βρισκόταν σε κατάσταση συναγερμού. Λίγες μέρες πριν είχαν συμβεί τα απανωτά πολύνεκρα ναυάγια, ενώ οι πρόσφυγες αποβιβάζονταν κατά χιλιάδες στις ακτές.
Κατά την αποβίβαση από τη βάρκα επικράτησε αναστάτωση, το κλουβάκι άνοιξε και ο γάτος έφυγε τρομαγμένος, με αποτέλεσμα να χαθεί. Η οικογένεια τον αναζήτησε χωρίς αποτέλεσμα και υποχρεώθηκε να αναχωρήσει απαρηγόρητη χωρίς αυτόν.
Λίγες μέρες μετά, ξένοι εθελοντές βρήκαν το κατάλευκο τετράποδο, που με το φουντωτό του τρίχωμα ξεχώριζε από τα άλλα γατιά, να περιφέρεται τρομαγμένο στους δρόμους της Σκάλας Συκαμινιάς. Η Αμερικανίδα Εϊμι Σροντς τον περιέθαλψε και τον μετέφερε στον ξενώνα όπου διέμενε. Τον βάπτισε Δία, ενώ μαζί με την ομοεθνή της Ασλεϊ Αντερσον και άλλους εθελοντές άρχισαν να αναζητούν τρόπους επαναφοράς του ζώου στην οικογένειά του.

«Επανένωση για τον Δία»
«Κίνησαν γη και ουρανό για να τον σώσουν. Ηταν πολύ συγκινητική η προσπάθειά τους. Δεν το πίστευα όταν μου τηλεφώνησαν για να μου πουν πως βρέθηκε η οικογένεια και χάρηκα πολύ που συνεισέφερα κι εγώ λίγο σ' αυτό», είπε στο «Εθνος» ο ιδιοκτήτης του ξενώνα, Ιγνάτιος Καζαντζόγλου, ο οποίος φιλοξένησε τον Δία για μία εβδομάδα, όταν οι εθελόντριες έπρεπε να φύγουν.
Οι Αμερικανίδες τύπωσαν αφίσες στα αγγλικά και στα αραβικά (με τη συνδρομή μιας ιδιοκτήτριας pet shop στη Συρία), ενώ άνοιξαν ομάδα στο Facebook, με τίτλο «Επανένωση για τον Δία» (Reunite Dias), στην οποία έγιναν μέλη πάνω από 5.000 άτομα και συνεισέφεραν συνολικά 1.500 δολάρια για τις ανάγκες περίθαλψης και μεταφοράς του γάτου.
Μια γυναίκα από το Βερολίνο προσφέρθηκε να γίνει ανάδοχος του Δία, μέχρι να βρεθεί η οικογένειά του. Κτηνίατρος στην Καλλονή εξέδωσε το απαραίτητο «διαβατήριο» και στις αρχές του χρόνου ο γάτος ταξίδεψε στη γερμανική πρωτεύουσα.
Στα μέσα Φεβρουαρίου ήρθαν τα καλά νέα από τη Νορβηγία, όπου είχε εγκατασταθεί η οικογένεια και έμαθε μέσω τρίτων για την εκστρατεία. Η αναγνώριση έγινε μέσω Skype, στο σπίτι μιας γειτονικής οικογένειας Νορβηγών. Ο Δίας άκουγε στο όνομα Κουνκούς και την περασμένη Πέμπτη ταξίδεψε για το Οσλο. Η επανένωση με την οικογένεια, που καλύφθηκε από τα νορβηγικά ΜΜΕ, είχε μόνο δάκρυα χαράς. «Η επιστροφή του Κουνκούς μάς δίνει ελπίδα στο νέο μας ξεκίνημα», είπε η ευτυχής μητέρα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου