Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017

Ένα κορίτσι 15 χρόνων γράφει για την Αργώ

Ένα κορίτσι 15 χρόνων γράφει για την Αργώ

Σε εποχές μακρινές στις οποίες οι ήρωες αφθονούσαν και οι μύθοι κυριαρχούσαν στις ζωές των ανθρώπων, υπήρξαν ιστορίες που δεν ξεχάστηκαν στο πέρασμα του χρόνου. Όπως αυτή με πρωταγωνιστή τον Ιάσονα, ο οποίος ηγήθηκε της Αργοναυτικής Εκστρατείας και από την Ιωλκό έφτασε μέχρι τη μακρινή Κολχίδα αναζητώντας το χρυσόμαλλο δέρας. Κλήθηκε να φέρει σε πέρας μία παράτολμη αποστολή μαζί με τους συντρόφους του που τον ακολούθησαν πιστά στην άλλη άκρη του κόσμου. Οι Αργοναύτες επιβιβάστηκαν στην Αργώ, το όνομα της οποίας έγινε συνώνυμο της περιπέτειας. Ο μύθος της θρυλικού πλοίου, που ναυπηγήθηκε στις Παγασές, πριν από δύο χρόνια ενέπνευσε ένα 13χρονο κορίτσι να ξεκινήσει ένα μαγικό ταξίδι στο παρελθόν του τόπου μας και να αναμοχλεύσει συναισθήματα και εικόνες από μία ιστορία που συγκινεί μέχρι τις μέρες μας. Η Ηλιάδα Γάκη στάθηκε όμως στα γεγονότα που μεσολάβησαν, προτού ο Ιάσονας σταθεί στο κατάστρωμα της Αργούς και αποχαιρετήσει τη θεσσαλική γη με προορισμό το βασίλειο της Κολχίδας. Η φαντασία της έφηβης Βολιώτισσας συγγραφέα «γέννησε» έτσι τον Ξάνθιππο, παιδικό φίλο του αρχηγού της Αργοναυτικής Εκστρατείας και στο βιβλίο της με τίτλο «Πριν το ταξίδι» έπλασε τη δική της εκδοχή για τη ναυπήγηση της Αργούς.
Μαθήτρια στο 1ο Γυμνάσιο της Νέας Ιωνίας ήταν ακόμη, όταν πήρε την απόφαση να αξιοποιήσει δημιουργικά και γόνιμα τον χρόνο της. Και κάπως έτσι προέκυψε η παρθενική συγγραφική απόπειρα της ταλαντούχας κοπέλας, η οποία με το πρώτο ολοκληρωμένο δοκίμιό της επιχειρεί να συστηθεί στο αναγνωστικό κοινό του Βόλου. Ένα χαρισματικό παιδί με εφόδιο της ορμή της νιότης κάνει την πρώτη εμφάνισή του στον χώρο των εκδόσεων, με την Ηλιάδα Γάκη, η οποία πλέον φοιτεί στη Β’ τάξη του 1ου Γενικού Λυκείου της Νέας Ιωνίας, μέσα σε λίγες λέξεις να δίνει το στίγμα της για την απόφαση να δοκιμάσει τόσο νέα τις δυνάμεις της στη συγγραφή: «Αποφάσισα να μην περιμένω να μεγαλώσω και είπα τότε στον εαυτό μου: Γιατί να μην κάνω κάτι για μένα αυτή τη στιγμή».
Όσο για τον Ξάνθιππο; Η Ηλιάδα Γάκη μίλησε για τον πρωταγωνιστή της ιστορίας που δημιούργησε, τονίζοντας: «Το βιβλίο αφορά έναν έφηβο, ο οποίος ονομάζεται Ξάνθιππος. Μεγάλωσε μαζί με τον Ιάσονα. Βοήθησε να κατασκευαστεί η Αργώ, αφού επέλεξε την ξυλεία του σκάφους. Ανατράφηκε κι αυτός στο Πήλιο από τον Χείρωνα κι έμαθε πολλά για τις ιδιότητες του ξύλου, δείχνοντας ευγνωμοσύνη στον Κένταυρο για όσα του δίδαξε. Μέχρι που δέχθηκε την πρόταση του φίλου του να τον βοηθήσει στη ναυπήγηση του πλοίου κι αφού εκτιμούσε απεριόριστα τον Ιάσονα, αποφάσισε να τον βοηθήσει σ’ ένα τόσο μεγάλο και περιπετειώδες εγχείρημα».
Η αφήγηση της 15χρονης Ηλιάδας ολοκληρώνεται με τη σκηνή που η Αργώ σαλπάρει για την Κολχίδα, αλλά στο ενδιάμεσο μας ταξιδεύει σε μέρη γνώριμα για τους περισσότερους Βολιώτες: «Η υπόθεση εκτυλίσσεται στον τόπο μας. Τα μέρη που περιγράφω μας αφορούν, όπως το Πήλιο, οι Παγασές και ο λόφος της Γορίτσας. Το βιβλίο έχει πλείστες αναφορές στον Βόλο, ο οποίος με εμπνέει και τους τοπικούς μύθους. Η διαφορά έγκειται ότι επικεντρώθηκα στην κατασκευή της Αργούς. Οι περισσότερες πληροφορίες που έχουμε, αφορούν στο ταξίδι των Αργοναυτών και όχι το πλοίο».
Ανάμικτα τα συναισθήματα της έφηβης δημιουργού, όταν κράτησε το πρώτο αντίτυπο στα χέρια της: «Με πλημμύρισαν χαρά και συγκίνηση, αφού ανταμείφθηκαν οι κόποι μου. Πριν αφοσιωθώ στο γράψιμο, αφιέρωσα έναν χρόνο έρευνας, ώστε να συγκεντρώσω τις πληροφορίες που ήθελα. Και φυσικά ένιωσα υπερηφάνεια, αλλά και ευγνωμοσύνη που το βιβλίο εκδόθηκε στον τόπο που γεννήθηκα και μεγαλώνω».
Κι επειδή η συγγραφή είναι ένα ταξίδι που δεν τελειώνει ποτέ, η Ηλιάδα Γάκη βρίσκεται ήδη στο στάδιο της συγγραφής του δεύτερου πονήματός της, με φόντο τον Βόλο για μία ακόμη φορά. «Το δεύτερο βιβλίο θα είναι μεγαλύτερο. Μία ιστορία μυστηρίου, που θα εκτυλίσσεται στον Βόλο. Βέβαια ακόμη είναι νωρίς, αλλά σίγουρα θα ήθελα να δοκιμάσω και σ’ ένα διαφορετικό είδος. Κι αυτή είναι η συμβουλή που δίνω: Δεν πρέπει να φοβάσαι το χαρτί. Οι πιο πολλοί φοβούνται και παρατάνε το γράψιμο, γιατί ανησυχούν ότι δεν θα αρέσουν τα κείμενά τους, αντί να τα εξελίσσουν και να γίνονται καλύτεροι μέρα με τη μέρα».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον ρόλο που παίζει η λογοτεχνία στη ζωή της. «Τα βιβλία σε ταξιδεύουν. Δημιουργούν απίστευτες εικόνες. Κι αυτό είναι πολύ όμορφο, να διαβάζεις κάτι που ένιωσε κάθε συγγραφέας. Αυτή είναι η δύναμη της λογοτεχνίας, είπε η Ηλιάδα Γάκη, ενώ έπειτα μίλησε για τα ερεθίσματα που είχε από μικρή: «Απ’ όταν γεννήθηκα η μητέρα μου, μου διάβαζε παραμύθια. Μετά πήραν σειρά οι ιστορίες που δημιουργούσε η ίδια, η ελληνική μυθολογία, βιβλία ιστορίας που λατρεύω, αλλά και λογοτεχνικά βιβλία που διαβάζουμε μαζί μέχρι και σήμερα. Με εμπνέουν οι κορυφαίοι, όπως ο Παπαδιαμάντης, ο Καρκαβίτσας, η Δέλτα και η Σωτηρίου. Και από τους ξένους λογοτέχνες και ποιητές, λατρεύω τους κλασικούς, όπως ο Ντοστογιέφσκι, ο Ουγκώ και ο Πόε».
* Στο κείμενο συμπεριλήφθηκαν αποσπάσματα από τη ραδιοφωνική συνέντευξη της Ηλιάδας Γάκη στην εκπομπή της Βίκυς Καποτά «Δρώμενα και αναφορές», η οποία μεταδόθηκε προχθές από την ΕΡΑ Βόλου. Το βιβλίο «Πριν το ταξίδι» κυκλοφορεί από την Ήρα Εκδοτική, ενώ την εικονογράφηση έκανε ο Διονύσης Καραβίας. Η επίσημη παρουσίαση είναι προγραμματισμένη για την Κυριακή 24/9 και ώρα 6 το απόγευμα στη Στοά Τέχνης «Arte Libre Galleria» στον Πολυχώρο Τσαλαπάτα.
του Χριστόφορου Σεμέργελη
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου